Talosta


Fiiantien talon rakennusajankohdasta kertoo ullakon peräseinässä olevan teksti: ”Wilho Koskela ja Frans Tuomi tekivät 1928”. Talo on mansardikattoinen, sen alakerta väliseinineen on hirsirunkoinen. Keittiössä otin väliseinähirret esille ja ainakin tuo näkyvissä oleva seinä on jo aikanaan tehty vanhoista hirsistä. Yhdessä noista hirsistä on näkyvissä vuosiluku 1880 (ja toinen on ötököiden syömä ja täysin hapero).Alakerrassa on lasikuisti, keittiö, ruokasali ja olohuone. Yläkerrassa aula ja kolme vinttikamaria sekä suloistakin suloisempi pikkuinen parveke. Talossa on noin 120 neliötä. Huonekorkeus on huikea: alakerrassa 2,7m ja yläkerrassakin 2,5m. Ja ullakollekin menee vielä kiinteät rappuset ja se on ihan seisomakorkuinen. Kokonaisuudessa talon harja on siis yli 8m korkeudessa.

Ulkovuoraus on paneloitu ja maalattu (lateksilla - ikävä kyllä) keltaiseksi. Alta pilkottaa vihreä maali. Sisäseinien pinkopahvit on jossain vaiheessa korvattu huokoisella haltex-levyillä. Sisäpinnat on tapetoitu. Alakerran tapetit ovat varsin hillittyjä, yläkerrassa on käytetty myös värikkäämpiä Jugend-kuoseja. Rappukäytävässä on sormipanelia ja yläkerran aula on paneloitu. Sisäkatot ovat paneloituja maalattu pääosin valkoiseksi. Vintillä on hieman ilakoitu: yksi katto on keltainen, toinen oranssi ja kolmas bordellin punainen :) Lautalattiat on maalattu Permolla ruskeiksi.

Alakerran ikkunat ovat 9-ruutuisia, yläkerrassa 6-ruutuisia. Ikkunat ovat perinteiset kaksikerroksiset kitti-ikkunat. Osassa ikkuinoita vielä repsottavat vanhat tiivistyspaperit. Väliovet ovat perinteisiä umpipuisia peiliovia.

Talossa on 7 tulisijaa (ja piharakennuksessa 2 lisää). Jokaisessa kolmessa vinttikamarissa on peltikuorinen pönttöuuni, kaksi valkoista ja yksi rapistuva oranssi. Lasikuistilla on tiilitakka, keittiössä puuhella, ruokasalissa ja olohuoneessa kaakelipintaiset takat. Kummallista kyllä: leivinuuni puuttuu. Kaikki tulisijat ovat alkuperäisiä ja nuohoojan tarkastamia sekä toimivia. Joku vetojen välinen seinä muutamassa lienee rikki, sillä osa varaa lämpöä hieman heikosti.

1 kommentti: